• Indhold

Ich Wohne Hier!

 

 

Oplevet af: Carl Erik Nielsen

Indsendt af: Kristian Nielsen

Min far, der er født i 1926, boede med min farfar og farmor og sine mange søskende i Aalborg under krigen. Min farfar var ansat ved DSB og fik på grund af sine 11 børn lov til at leje en stor villa, der lå på baneterrænet ved Aalborg Banegård. Den hed "Elmely" og lå der efter min oplysninger til en gang i 1950'erne hvor den blev revet ned.

Baneterrænet havde strategisk betydning for Tyskerne idet mange transporter gik igennem dette på vej til Norge. Tyskerne havde derfor afspærret hele området og da min fars familie jo boede der, måtte de hver dag gå igennem kontrollen. I dagligdagen gik det uden problemer. De tyske soldater vænnede sig hurtigt til familien og de fik uhindret adgang.

Imidlertid var der kommet en ny soldat, som en aften stod på vagt da min far på ca. 15 år kom hjem. Han gik frejdigt igennem kontrollen som han plejede, men den nye soldat genkendte ham ikke og råbte ham an. Min far blev lettere nervøs og stammede på dansk, som de fleste andre tyske soldater efterhånden kunne forstå, at han altså boede her. Tyskerne blev irriterret og så barsk på min far, der fortumlet fik fremstammet ”Ich wohne hier!” og så blev tyskerne for alvor gal for det kunne han jo bare have sagt!

Han tog ladegreb på geværet, stak det i ryggen på min far, der med geværet i ryggen måtte gå fra kontrolposten op til villaen og ringe på for at bevise at han altså boede her. Min fars storesøster, der åbnede døren så med stor forbavselse på, at lille Erik stod der med et gevær i ryggen og hænderne oppe.

Således overbevist om at min far faktisk boede dér, hvor han sagde, drejede tyskeren omkring og gik tilbage til sin post.

Et par dage efter klagede min farfar til den kommanderende officer og der var siden ikke problemer med at komme hjem.

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 
Revision: 1/2 2006. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund