UNILogin
 
 
 • Indhold

Thy 1944-45 fly og befrielse

 

 

Oplevet af: Børge

Indsendt af: Charlotte, Mie Dannemand og Christina

I 1944 i Thy, der hvor vi boede, fløj der ofte engelske og Canadiske fly henover Danmark, de fløj udover vandet og ned for at bombe f.eks. Berlin. Tyskerne prøvede på at skyde flyene ned. Engang husker jeg et fly blev skudt i stykker, englænderne sprang ud med faldskærm. Det var et meget uheldigt sted og englænderne dalede ned i en sø, hvor der var tynd is. Tyskerne skød dem ned med maskingevær ude i søen. En anden gang nødlandede et fly, kaptajnen var meget koldblodig, han gik til den nærmeste gård og fik noget halm og lavede et bål under flyet. Flyet brændte, men besætningen nåede at komme væk. Der gik 6 timer inden tyskerne fik at vide, at der var et fly der var nødlandet. Danskeren der anmeldte det til tyskerne blev så upopulær, at hun måneder senere hængte sig selv.
Andre gange fløj flyene så lavt henover vores marker, at man kunne vinke til piloten. Flyene fløj så lavt pga. at de skulle undgå den tyske radar. Om aftenen hørte vi BBC den engelske radio, som sendte til Danmark. Udsendelserne sluttede gerne af med, at der var en hilsen til Marie, Ellen osv. Det betød at der ville blive kaste våben ned, nogle bestemte steder. Modstandsfolkene tog derfor ud om aftenen for at finde våbnene, som dalede ned i faldskærme. De tog altid faldskærmene med sig da man ikke kunne få ordentlig stof under krigen. Faldskærmstof var fint til at sy evt. en kjole eller en skjorte.
I slutningen af krigen 1945 oplevede jeg i skolen, at byens læge kom og skulle tale med skolelæren. Vi fik besked på at skulle blive siddende i klassen, og vi opdagede lægen og skolelæren baksede med nogle kasser. Det var nok våben, men det talte vi ikke om.
Den 4. maj 1945 hørte vi i BBC, om den tyske kapitulation, og da vi kom i skole d 5. maj fik vi alle sammen et lille dannebrogsflag. Vi hejste også det store dannebrogsflag i skolegården og vi fik fri resten af dagen.

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 
Revision: 19/2 2008. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund