UNILogin
 
 
 • Indhold

Episoder som følge af besættelsen:

 

 

Oplevet af: Cai Schack Eriksen

Episoder som følge af besættelsen:


Et julebesøg, 1. eller 2. juledag 1943 eller 1944:
Af en eller anden grund kunne familen ikke samles juleaften hos farmor og farfar. Tante Gurli og onkel Olav havde derfor inviteret til julefrokost i deres hjem på Finsensvej 71, Frederiksberg. Jeg husker intet om turen fra Kastrup til Københavns Rådhusplads. Herefter skulle vi med sporvogn og det var ikke linie 2. Far stod som sædvanlig op, for at give plads til børn og kvinder, tante Valborg og jeg sad ca. midt i sporvognen i venstre side, således at jeg sad ved vinduet og tante Valborg nærmest midtergangen; der var 2-personers bænke i hver side. Langt hen ad en lang gade med butikker i begge sider, muligvis Gammel Kongevej, stoppede sporvognen.
Jeg så en ung voksen mand løbe, først på tværs af vejen til den ene side og så på tværs den anden vej. Så klemte han sig op ad en butiksdør til en butik med hvide facadefliser, sandsynligvis en fødevarebutik, så løb han ud, men da han nåede kantstenen lød et par høje skud, manden faldt om på kantstenen og hans hat (blød flad hat, svigpjattehat) faldt af.
Jeg råbte højt: ”Tante Valborg, se manden” og kiggede op. Tanta Valborg gav mig et kort klask, hvilket hun ellers aldrig gjorde og jeg blev tavs og kunne se, at alle sat fuldstædig tavse, hvide i hovederne og stirrede lige ud. Kort tid efter kørte sporvognen videre.

Da vi kom indenfor hos tante Gurli og onkel Olav begyndte jeg, i barnlig uforstand, højlydt, at fortælle om den spændende oplevelse. Tante Valborg begyndte at ryste og græde. Onkel Olav sendte os børn i kælderen for at se deres juletræ, hvilket skulle have været en overraskelse. Tante Gurli skældte ud på onkel Olav, over at han ikke kunne vente med at vise juletræet frem, indtil hun kom ud og opfangede situationen.


En flagstang:
Kort tid efter besættelsen, medens englænderne var ved at takle af, var en engelsk soldat ved at fjerne nogle interimistiske telefonpæle, som bestod af af tynde korte granstammer. Telefonpælene stod langs Kastruplundsgade, der hvor der nu er et langt rækkehus (liggende mellem Skøjtevej og rundkørslen). Soldaten stod på en stige og var i færd med at afmontere ledninger og lagde efterhånden granstammerne i en bunke. Jeg var vel ikke mere end 5-6 år for jeg gik ikke skole og jeg kom i skole i august 1946. Nå, jeg stod og kiggede glubsk på en af de fine uafbarkede stammer og sagde så til soldaten, at en sådan kunne jeg godt bruge til en flagstang. Han smile venligst og sagde en masse ord, men jeg forstod ikke en lyd. Ved tegn og fagter forstod vi alligevel hinanden og jeg trak af med pinden, som jeg ikke kunne bære. Hjemkommen fortalte jeg stolt tante Valborg, at den havde jeg fået af en soldat og det skulle blive til en flagstang, som skulle sidde skråt ud fra altanen. Da far kom hjem fortalte jeg hændelsen, han grinede og synes det var en fin stamme og spurgte mig omhyggeligt ud. Derefter ringede han til politiet og fortalte om min bedrift, jeg gentog historien og også at jeg ikke forstod, hvad soldaten havde sagt, men da han jo nemt havde kunne forhindre et tyveri, blev de vokse enige om, at betragte stammen om en gave. Min far (og jeg) afbarkede, høvlede stammen, far købte sammen med mig en nu flot rød blank fladknop hos isenkræmmer Isbrandt på Kastruplundsgade, snor og et passende flag. Far tildannede et bræt og med 2 stykke kraftig hegnstråd sad flagstanegn flot på skrå med et stort flag.

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 
Revision: 3/3 2008. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund