UNILogin
 
 
 • Indhold

Den Franske Skole

 

 

Oplevet af: Ellen Andersen

Nogen tid før krigens slutning i foråret 1945 arbejdede jeg i en lille skole i nærheden af Rådhuspladsen i København. I den skole gik der kun børn, der skulle have specialundervisning. De kom fra forskellige steder i byen og kørte med sporvogne ind til skolen.
En formiddag blev der luftalarm. Alle gik ned i kælderen undtagen et par lærere, der skulle blive på skolen for at passe på, at ingen gik ud fra kælderen. Vi kunne høre bombemaskiner ovenover os, men vi var ikke bange. Vi var så vant til, at de allieredes bombemaskiner fløj over Danmark, når de skulle ned og bombe tyske byer.
Men efterhånden kunne vi mærke på de lærere, der holdt vagt, at der var noget galt. De kom af og til ned og snakkede med de andre lærere dernede, men vi der sad længst inde i kælderen kunne ikke høre, hvad de hviskede til hinanden. Vi sad og kedede os, til der efter ca. 1 times forløb blev afblæsning.
Da vi kom op, kunne vi høre, at der var mange ambulancer og brandbiler på gaden. Vi blev alle kaldt sammen og fik at vide, at vi skulle gå hjem og ikke komme i skole igen, før krigen var forbi. Men alle eleverne skulle følges hjem af lærerne, fordi der var så megen uro i gaderne, og sporvognene gik uregelmæssigt. Vi vidste ikke, hvad der var sket, men i hvert fald blev det klart, at der var kastet bomber ned.
Senere blev det meddelt, at maskinerne var på vej til tyskernes hovedkvarter tæt ved Rådhuspladsen. En af dem var styrtet ned i Den Franske Skole, og der opstod en brand. Nogle af de efterfølgende piloter i bombemaskinerne troede, at det var bombemålet og smed deres bomber ned i skolen, og mange af eleverne og lærerne nåede ikke ned i kælderen, hvor de heller ikke var beskyttede, så de omkom.

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 
Revision: 19/2 2008. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund