UNILogin
 
 
 • Indhold

Den danske Brigade

 

 

Jeg er født i 1940 og husker den 5. maj 1945, hvor sporvognene kørte ad Vesterbrogade (vi, mine forældere og jeg, boede i Tøndergade på Vesterbro) og alle mennesker hang uden på og oven på sporvognene og råbte hurra. Jeg husker også alle de gange, vi løb ned i kokskælderen, når der var luftalarm, og jeg husker da modstandsfolk i begyndelsen af 1945 sprængte en tankstation, der reparerede biler til tyskene, i luften på den anden side af gaden, så vinduesglasset dryssede ned i vores lejlighed.

Særligt én begivenhed står stadig meget stærkt.

Kort efter befrielsen kom Den danske Brigade hjem fra Sverige. Den marcherede blandt andet ned af Mathæusgade. Jeg, med mine forældre og en masse andre, stod på hjørnet ved Enghavevej og råbte. Dengang lå der en tankstation med fladt tag. Mange børn var kravlet op på taget for at se brigaden. Det ville jeg også, men jeg måtte ikke for min moder. Pludselig lød der en masse skud. Der blev sagt, at det var HIPO.

Der var stor panik, og nogle af børnene på taget faldt ned. En fra min gade blev dræbt. Mange kom til skade. Vi løb omkring på Enghavevej og ringede på hos vildt fremmede, som lukkede os ind. Vi var alle meget bange, til det var overstået efter et par timer.

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 
Revision: 19/2 2008. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund