UNILogin
 
 
 • Indhold

Små episoder fra årene 1940-45

 

 

Oplevet af: Ulla Rasmussen

Jeg er kun fem år, da krigen bryder ud. Min storesøster bliver konfirmeret på sin fødselsdag den 7. april 1940, og samtaleemnet er om den krig, der bryder ud den 9. april. Jeg husker, at min far og en onkel taler om den benzin, der bliver rationeret, så vi ikke kan køre så meget mere. Vi havde fået en ny Chevrolet i 1939, og nu var det slut med søndagsturene, som jeg holdt meget af. Bilen blev ”klodset op" og senere hentet af tyskerne til Kongsøre minestation.

Jeg kom i skole, og kladde- og stilehæfter blev efterhånden en mangelvare. Hvis man ikke skrev småt nok i kladdehæftet, måtte det vendes om, og så måtte man skrive mellem linierne. Salt skulle købes på rationeringsmærker, og jeg husker, at vi købte og gemte salt, længe før det skulle bruges, for at vi kunne have nok til nedsaltning af sild og til julegrisens slagtning.

De strenge vintre var virkelig strenge og vi havde ikke så meget at fyre med, men komfuret kunne ikke undvære brændsel, for så fik vi jo ingen mad (den elektriske ovn og kogeapparatet var taget ud af drift for længst), men megen tid blev nu også brugt i køkkenet. Den skorstensvæg var vidne til mangen trøjes endeligt ved optrævling, og derefter blev der strikket vanter og strømper af garnet. Jeg blev skrevet op i den lokale manufakturhandel til garn til en trøje, og da det blev min tur, måtte jeg tage den farve garn, der var kommet hjem. Under krigen kunne man købe celluldsstof – og det krøb. Min storesøster kørte på cykel til bal i en celluldskjole, og da hun skulle hjem, blev det regnvejr, og så kunne hun ikke passe den kjole mere.

Jeg gik til undervisning i klaverspil og cyklede dertil ca. 3-4 km fra mit hjem. Somme tider var jeg nok lidt længe om at køre hjemad, og da det blev tidligt mørkt om efteråret og vinteren, og der var spilletid fra kl. 15 til 16, skulle jeg jo køre med lys på cykellygten, men tro nu ikke, at det lyste særlig meget, da man kun måtte have et lys, der skinnede ud af en sprække på ca. 1 cm.

Jeg husker specielt godt en sen eftermiddag, hvor jeg kører hjemad. På Kongsøre minestation sendtes søgelys over himlen for at se efter fly, og så kunne lyset også sendes ned på vejene, så man kunne følge, hvor der var nogen trafik. Pludselig blev søgelyset sendt ned på den vej, jeg kørte på, og nu blev jeg opdaget og fulgt med lyset. Aldrig har jeg kørt så hurtigt. Mit hjerte bankede, og hvor var jeg bange. Jeg blev fulgt hele vejen hjem, og der skete ikke mere, men jeg havde sidesting og kvalme.

En skoleveninde boede hos sin bedstemoder og morbror. En tid arbejdede han i ”moserne” for at skære tørv. De boede i nogle skurvogne, og hygiejnen var dårlig, så han havde fået fnat, og da han var hjemme på fridage smittede han familien - og skoleveninden smittede en hel skole. Jeg fik fnat og min far også. Vi blev behandlet med tjæresalve og fik strømper på hænderne om natten for ikke at klø.

Mellem Holbæk og Nykøbing kørte en rutebil, ikke på benzin, men med en generator med brænde. Der blev aldrig kørt stærkt med rutebilen, men man kom fremad. Jeg har været med den, hvor læsset var for tungt, så rutebilen ikke kunne komme op ad en ret stejl bakke. Næsten alle passagerer måtte ud af rutebilen og gå op ad bakken, og så hostede rutebilen op ad bakken med den lettere bil og holdt på toppen og ventede på os.

Den 4. maj 1945 var jeg i cirkus med en nabofamilie. Under forestillingen kom cirkusdirektøren ind i manegen og fortalte, at krigen var slut. Da jeg kom hjem var vinduerne ikke mørklagt, og min far og mor var udenfor. Der var en mærkelig stemning. Inde drak de en kop rigtig kaffe med en mærkelig lugt. I dag ville vi sige, at det var kaffe med udløbet holdbarhedsdato.

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 
Revision: 3/3 2008. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund