UNILogin
 
 
 • Indhold

Tiden efter den 5. maj

 

 

Oplevet af: Ole S.D. Hansen

I dagene efter befrielsen den 5. maj, skete der mange ting i København. Den 6. maj kom Den Danske Brigade til Vesterbro, og der udbrød skyderi i kvarteret omkring Matthæusgade, hvor brigaden indlogerede sig på en af skolerne, men bortset fra, at vi hørte skyderiet, så mærkede vi ikke noget til dette. Det er det skyderi, som Ole G. Olsen omtaler i erindringerne "Vesterbrodrengen".

GADENS PARLAMENT
De kommunistiske modstandsgrupper stillede op i gaden 5. maj, med armbind, røde faner og en samling antikverede våben. For enden af Hedebygade i Tøndergade, var der også et kompagni, men det var socialdemokratisk. Det kom dog ikke til konfrontationer i den anledning.

I Tøndergade blev der smidt et klaver ud fra 3. sal, sammen med al indboet fra en lejlighed, hvor der havde boet nogen, ja hvem? Nazister, småværnemagere? Almindelig Lynchstemning. Vi så på udstillingen af landsforræderne

Nogle dage senere gik vi over til min skole, Ny Carlsbergvejens Skole (nu hedder den Vesterbro Ny Skole), som blev brugt som opsamlingssted for dem, som modstandsbevægelsen havde arresteret. Og der gik vi, sammen med mange andre, i en lang kø, og ad trappen, som førte til en ret smal balkon, som fandtes for enden af gymnastiksalen med en 2-3 bænkerader. Og på denne balkon gik vi i gåsegang og gloede ned på de indfangede, som var placeret på madrasser på gulvet i gymnastiksalen. Har du set ham og ham der. Det var en rigtig udstilling af forbryderne for folket.

I sommeren 1945 var det første og eneste gang, jeg besøgte min farmor i Århus. Trafikken med DFDS-bådene mellem København og Århus var blevet indstillet under krigen, men blev åbnet lige så snart ruten til Århus var blevet minestrøget. Senere var bådene til Århus og Ålborg natbåde, som man tog sent om aftenen, og så ankom man om morgenen til Jylland. Men ikke lige efter krigen. På grund af minefaren sejlede man kun om dagen, og vi skulle på denne tur opholde os på båddækket. Vi skulle dog ikke ha’ redningsveste på. Turen var vistnok vellykket, jeg kan stort set kun huske, at vi sejlede hele dagen på vejen til Århus og senere tilbage. Vi sejlede med det dengang kendte skib Hans Broge.

LYSEBU, TAKKEKONCERT FOR NORGESHJÆLPEN
En dag på mit arbejde spidsede jeg øren. Jeg så, at TOPDANMARK FONDEN havde givet en bevilling til et historisk studie over ”Norgeshjælpen”. Det sagde mig noget. Sagen var i korthed den, at man under krigen samlede ind til bespisning af norske skoleelever på skolerne. Da skolen startede igen i august 1946 blev der arrangeret en takkekoncert i Københavns Rådhussal. Det var meningen, at de enkelte skoleklasser skulle sende en repræsentant til denne fest. Min klasselærer mente bestemt, at jeg skulle repræsentere vores klasse. Det var frygteligt højtideligt, med orkester, talere og masser af norske og danske flag. Bagefter måtte jeg rapportere for klassen, hvad der var foregået. Det var jeg ikke stolt ved, hvad skulle jeg sige. Nå men det gik. Men jeg blev altså takket på mine skolekammeraters vegne i 1946.

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 
Revision: 9/7 2007. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund