• Indhold

Hvordan jeg oplevede Danmarks befrielse 1945 som 10-årig dreng

 

 

Oplevet af: Ib Gerhard Sørensen

Mine forældre sad bogstaveligt talt med hovederne begravet i radioen for at lytte til den af tyskerne forbudte engelske nyhedstjeneste BBC den 4. maj 1945. Jeg sad spændt og lyttede med.

Pludselig lød det i højtaleren: De tyske tropper har overgivet sig bla. i Danmark og andre besatte lande. - Mine forældre sprang op af sofaen: de skreg, kyssede og dansede med hinanden i en sand glædesrus jeg aldrig tidligere eller senere har oplevet! – Denne aften står for mig stadig som et stort og glad minde - skønt jeg som 10-årig vel næppe forstod ret meget af al den gru tyskerne havde forvoldt mange lande, herunder Danmark, i de såkaldte ”5 forbandede år”!

Vi boede dengang i rækkehus i Charlottenlund hvor man oplevede at folk myldrede ud af husene skreg og sang og viftede med dannebrogsflag. En fest uden lige som ikke kan beskrives, men kun kan opleves.

Det at folk tændte lys i alle vinduer og mørklægningsgardinerne blev rullet fra (trods der stadig var risiko ved det…) var alle ligeglade med - Nu skulle der festes, nu skulle der leves igen.

Folk ude i kollegiehaven hvor vi boede, omfavnede hinanden, kyssede hinanden, ja man sang og jublede…. Dengang kom alle hinanden nær - man stod last og brast sammen i de svære år! - Krigen havde knyttet folket sammen.

Folk løb nu ud med flag og ”truthorn” i store flokke til Ordrupvejen hvor sporvogn linje 15 kørte dengang - mod Femvejen og videre ind mod byen af Bernstorffsvej. Folk myldrede ind i sporvognen, krøb op på taget af denne, hang ud af dørene i lag og alle var glade viftede med papirflag medens de sang og kørte glade og naturligvis gratis af sted ind mod byen.

Tyskerne havde kapituleret til feltmarskal Montgomery på Luneburger Heide d. 4. Maj ja, men først d.5. Maj 1945 blev Danmark endelig befriet, på nær Bornholm, hvor tyskerne endnu ikke ville overgive sig!

Den 5. Maj kom så det endelige, det glædelige budskab: vi var blevet frigjort for besættelsen og alle kunne nu trække vejret lettet! - Jeg husker en dansk politimand, som havde siddet i koncentrationslejr i Tyskland, (som boede nær os) var blevet frigivet fra lejren - og løb syngende af fuld hals, ned gennem Kollegiehaven, hvor han skød op i luften med sin tjenestepistol, det gjorde stort indtryk på mig!

Jeg husker også en stor villa i nærheden, hvor man havde opsat lysende fakler overalt i den store have og Dannebrog gik til tops. Her samledes hundredvis af beboere og alle sang (inkl. mig): En Vinter Lang og mørk og hård. - Alle havde glædestårer i øjnene, og jeg glemmer aldrig denne aften, lige så lidt som jeg aldrig glemmer sangen: En Vinter Lang og mørk og hård”, der stadig hænger i mine ører!

 
 
 
 
 
 
 
0 - Accesskey
9 - Skriv
5 - Ofte stillede spørgsmål
 
 
 

Erindringer bliver indsamlet af elever eller indsendes direkte af mennesker, der har oplevet besættelsen.
Skriv en erindring

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 

Revision: 08/01 2010 10:56:35. www.befrielsen1945.dk © 2005. • Bund