• Indhold

Nazisternes syn på sig selv

 

Om kilden
Som led i deres forsøg på at gennemføre en nazistisk magtovertagelse i Danmark afholdt det danske nazist-parti DNSAP en demonstration i København d. 17. november 1940. Anført af deres fører, Frits Clausen, gik nazisterne fra et mindearrangement i Forum på Frederiksberg ind til Rådhuspladsen, hvor de ville nedlægge blomsterkranse foran statuen af "den lille hornblæser". Nazisterne ønskede - officielt - at gøre dette til ære for de danske soldater, der var faldet i kamp med tyskerne den 9. april 1940.
Mange mennesker i Danmark var vrede over, at nazisterne brugte de døde danske soldater i et forsøg på at indføre nazistisk styre. Derfor dukkede der også større grupper moddemonstranter op d. 17. november - for at markere modstand mod DNSAP og nazismen.
Herunder ses DNSAPs egen beskrivelse af forløbet af mindearrangementet i Forum - samt den efterfølgende demonstration. Beskrivelsen blev bragt på forsiden af deres avis Fædrelandet.

Prøv at læse afsnittene "Partiføreren kommer" og "Enestaaende Hyldest til Frits Clausen". Hvordan beskriver nazisterne sig selv - og deres fører? Sammenlign nazisternes billede af sig selv med deres billede af Stauning (den danske statsminister) og hans regering.
Hvem mener nazisterne er de værdige til at besidde magten i Danmark?
Læs også afsnittet "Politiken", Gadens Pøbel samt "Stauning-Folkene Arm i Arm".

I øvrigt: Nazisterne hentede mange af deres politiske symboler fra Danmarkshistorien. Lurerne, som beskrives i teksten, er musikinstrumenter fra bronzealderen, som nazisterne havde lavet kopier af.
Derudover: En kandelaber er en form for lysestage.
S.A. stod for Storm-Afdeling - som var de militante dansk-nazistiske stormtropper. En sysselleder var en leder af en afdeling i DNSAP.

"Fædrelandet", 18. november 1940. Forsiden. (1940)

Efter aftale med Frihedsmuseet
Identifikation: Fædrelandet, d. 18-11-40, forsiden.

 
Hjælp til visning af teksten

Hent en Adobe© Reader© hvis der ikke er installeret software til visning af Adobe PDF-filer . Den kan hentes gratis og siden er på dansk.

 
 
Andre kilder
 
 
 
 
 
 
 

Revision: 22/02 2005. www.befrielsen1945.dk © 2005.
Undervisningsministeriet er ansvarlig for websitet. Teknik UNI•C
UNI•C - STYRELSEN FOR IT OG LÆRING
Vester Voldgade 123
København V
1552
Danmark

+45 35 87 88 89
N 55° 67.2586 E 12° 57.7133
. • Bund