• Indhold

Hvor mange dræbte danskere?

Artikel skrevet af Hans Kirchhoff

 

Illustration til artiklen Hvor mange dræbte danskere?De fleste danskere førte et nogenlunde normalt liv under de unormale forhold, som besættelsen skabte. De led materielle mangler, og mulighederne for at udnytte fritid og fornøjelser var begrænset i et omgang, som vi slet ikke kan forestille os i dag.

 

 
 
 
 
 

I perioder, især i de sidste krigsår, levede de i en stadig frygt for, hvad der kunne ske: Ville de eller en af deres kære blive ramt af en bombe fra luften eller af en vildfaren kugle, når tyskerne skød på gaden?  Eller ville Danmark blive målet for en allieret invasion, der kunne dræbe og ødelægge alt på sin vej? Frygten for hvad der kunne ske, og fortvivlelsen over at Danmark var besat, lå som en tung dyne over de allerfleste. Men de kom ud af besættelsen med liv og lemmer i behold.

Et lille mindretal, måske omkring 8000, blev dræbt under krigen.
Tallet på dræbte danskere indenfor landets grænser er opgjort til 2685.
Tallene fordeler sig ikke jævnt over perioden, men stiger i de sidste år, da forholdene blev forværret:

1940    1941 1942   1943   1944 1945 (januar-maj) 
 72  20   27  195  840  1531

Tallene dækker forskellige grupper af dræbte. Der er ofre for bombeangreb, der er modstandsfolk dræbte i aktion eller henrettede af tyskerne. Der er danske likvideret af modstandsbevægelsen, eller danske myrdet af de tyske terrorgrupper,  eller dem der blev skudt under de store strejker i 1943 og 1944.

Det er sværere at opgøre tallene på de danske krigsdødsfald uden for Danmark. Omkring 2000 krigssejlere mistede livet, omkring 600 døde i de tyske KZ-lejre, dvs. ca. 10 % af alle danske fanger. Over 400 Tysklandsarbejdere døde ved arbejdsulykker eller under bombardementer i de tyske byer.  63 faldt i allieret tjeneste, mens omkr. 2000 blev dræbt som tyske soldater på Østfronten.
Det er små tal, når vi sammenligner med andre besatte lande. Men det er vigtigt at huske at de menneskelige lidelser ikke kun kan måles i antallet af dræbte.
Mange vendte hjem fra KZ-lejrene med fysiske og psykiske sår, de aldrig forvandt. Mange torturofre levede resten af livet, ødelagt af erindringen om det forfærdelige, de havde oplevet. Modstandsfolk begik selvmord eller drak sig ihjel i bitterhed over ikke at blive forstået og anerkendt. De trak koner og børn med i sorgen og ulykken.
Mange ødelagte liv fulgte også på retsopgøret mod dem, der havde været på den forkerte side.  De blev holdt ude af det gode selskab og gemte sig væk. Først mange år senere er deres børn begyndt at tale.

 
 
 
 
 
 
 
 

Problemstillinger er knyttet til denne artikel, mens arbejdsformer er knyttet til temaet.For grundskolen • problemstillinger
 • arbejdsformer

For ungdomsuddannelser • problemstillinger
 • arbejdsformer

 
 

Erindringer er indsamlet af elever eller indsendt direkte af mennesker, der har oplevet befrielsen eller besættelsen.

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 

Revision: 11/03 2005. www.befrielsen1945.dk © 2005.
Undervisningsministeriet er ansvarlig for websitet. Teknik UNI•C
UNI•C - STYRELSEN FOR IT OG LÆRING
Vester Voldgade 123
København V
1552
Danmark

+45 35 87 88 89
N 55° 67.2586 E 12° 57.7133
. • Bund