• Indhold

Debat om "Krigens købmænd"

 

Om kilden
Berlingske Tidende offentliggjorde i efteråret 1999 en artikelserie om danske virksomheders handel med tyskerne under besættelsen.
Artiklerne handlede bl.a. om virksomheden ”Dansk Industri Syndikat” – eller Riffelsyndikatet – som havde produceret våben for den tyske hær under krigen. Artiklerne blev senere udgangspunkt for udgivelsen af en bog, ”Krigens Købmænd”, som udkom i 2000.
Inden offentliggørelsen bremsedes artiklerne af Berlingske Tidendes chefredaktør, Peter Wivel. Dette udløste en konflikt med journalisterne på avisen.
Da artiklerne senere blev offentliggjort, udløste de en større debat i offentligheden. Derudover fik de som konsekvens, at den danske koncernleder Mærsk-McKinney-Møller solgte sine aktier i Berlingske Tidende. Møllers far, A. P. Møller, havde været medejer af Riffelsyndikatet, mens virksomheden havde solgt våben til den tyske besættelsesmagt.
Herunder bringes uddrag af en kronik fra Berlingske Tidende fra december 2000, hvor journalisterne bag artikelserien og bogen ”Krigens Købmænd” -Christian Jensen, Tomas Kristiansen og Karl Erik Nielsen – opsummerer en række af deres vigtigste konklusioner.
Læg mærke til, hvordan journalisterne lægger vægt på modsætningen mellem bl.a. Riffelsyndikatet og de danske politikere. Læg også mærke til, hvordan det begrundes, at besættelsestiden har betydning i dag.

Avisartikel (4,1 Mb). (2000)

Efter aftale med Berlingske Tidende
Identifikation: uddrag af en kronik fra Berlingske Tidende fra december 2000.

Tekst fra avisartikel (92 Kb). (2000)

Efter aftale med Berlingske Tidende
Identifikation: uddrag af en kronik fra Berlingske Tidende fra december 2000.

 
Hjælp til visning af teksten

Hent en Adobe© Reader© hvis der ikke er installeret software til visning af Adobe PDF-filer . Den kan hentes gratis og siden er på dansk.

 
 
 
Andre kilder
 
 
 
 
 
 
 

Revision: 22/02 2005. www.befrielsen1945.dk © 2005.
Undervisningsministeriet er ansvarlig for websitet. Teknik UNI•C
UNI•C - STYRELSEN FOR IT OG LÆRING
Vester Voldgade 123
København V
1552
Danmark

+45 35 87 88 89
N 55° 67.2586 E 12° 57.7133
. • Bund