• Indhold

Godt betalt

Historisk fortælling skrevet af Birgit Knudsen

 

Det var gået rigtig godt for Carlo, Hans og Arne i lang tid. De havde fået flere og flere cigaretter fra deres leverandør fra København. De fik deres varer gennem en repræsentant, der modtog cigaretterne med pakkeposten. De betalte en pæn overpris, men det gjorde de gerne, for de tog en endnu højere pris, når de solgte videre. De tjente svimlende summer, for de mange arbejdere, der efterhånden var kommet til byen, var villige til at betale, hvad de forlangte.

 
 
 
 
 

Allerede ved 10- tiden tog de på kaffebar. Carlo blev som regel udenfor. Nogle dage stod han og hang op ad husmuren ved siden af kaffebaren. Andre dage drev han lidt rundt i nærheden. Hver gang der kom en mand forbi, og det gjorde der tit, sagde han sådan ligesom henkastet: "Har du noget at ryge på?" Når der så blev svaret nej, det har jeg desværre ikke, fik han tilbud om at købe nogle af de cigaretter, Carlo havde på sig til det dobbelte af det, han selv havde givet for dem. Det var gode mærker som Lucky Strike og Camel, så derfor blev de som regel revet væk i løbet af ingen tid. På rigtig gode dage måtte Carlo ofte ind i kaffebaren for at få nye forsyninger enten hos Arne eller hos Hans. De havde hver især et større lager, som Carlo så kunne supplere med. Nogle gange blev kunderne sendt direkte ind i kaffebaren til Hans og Arne, der sad i hver sit hjørne. Det var, når en stamkunde viste sig. Arne og Carlo solgte og købte for øvrigt også rationeringsmærker, især smør og sukkermærker. De fleste dage var der omkring fyraften sort af mennesker ved kaffebaren, især her efter, at det danske politi var blevet afløst af tysk politi. Salget sluttede af og til lidt brat, når det tyske politi ryddede gaden.

De tre unge var endnu ikke fyldt 20, og selvom de var arbejdsløse, tjente de rigtig mange penge. Det gik imidlertid kun i et stykke tid, for deres forsyninger blev mindre og mindre. De måtte simpelthen finde på noget. Vi kan da sælge cigaretterne flere gange, foreslog Arne. "God ide! Men hvordan?" udbrød de andre. "Det er da enkelt nok. Først sælger vi pakkerne, og så stjæler vi dem fra kunderne, og sådan fortsætter vi et par gange med hver eneste pakke."

Næste dag tog de ud i byens udkant. Her råbte Carlo en mand på cykel an. Manden var ryger og købte derfor nogle pakker Camel. Da han var kommet et godt stykke uden for byen, fulgte Carlo, Hans og Arne efter ham i en bil, de havde lånt. De kørte et godt stykke forbi ham, standsede og lod bilen holde ind til vejkanten. Arne gik nu tilbage mod cyklisten og standsede ham, idet han udgav sig for at være fra det kommunale vagtværn. Herefter fortalte han cyklisten, at han godt vidste, at han havde handlet på den sorte børs og derfor var i besiddelse af nogle pakker Camel, der var ubanderolerede og derfor var ufortoldede. Under påberåbelse af sin myndighed truede han derefter manden til at udlevere cigaretterne. Cyklisten turde ikke andet, da de to andre i mellemtiden var steget ud af bilen og også kom hen mod ham. De så truende ud. Da cyklisten havde afleveret de nyligt indkøbte cigaretter, skyndte han sig op på cyklen og trampede af alle kræfter i pedalerne. Og kom hurtigt væk. De tre var nu klar til at gentage forestillingen med et nyt offer.

Det gik godt et stykke tid, men snakken gik mand og mand imellem, og snart var der mange, der ville være med til at sætte en stopper for deres salg. Nogle arbejdere på det lokale værft aftalte, at de ville give Carlo, Arne og Hans en lærestreg. De opsøgte derfor det sted, hvor de vidste, at de tre plejede at sælge for efterfølgende at stjæle varerne fra kunderne. De tre fik en lærestreg, de sent glemte. De fik så mange tæsk, at nogle forbipasserende måtte sende bud efter indtil flere ambulancer.

 
 
 
 
 
 
 
 

Erindringer er indsamlet af elever eller indsendt direkte af mennesker, der har oplevet befrielsen eller besættelsen.

Læs flere erindringer

 
 
 
 
 
 
 

Revision: 23/02 2005. www.befrielsen1945.dk © 2005.
Undervisningsministeriet er ansvarlig for websitet. Teknik UNI•C
UNI•C - STYRELSEN FOR IT OG LÆRING
Vester Voldgade 123
København V
1552
Danmark

+45 35 87 88 89
N 55° 67.2586 E 12° 57.7133
. • Bund